Slovensko znanje v Ugandi

12. 8. 2024

Leta 2016 je bila z donacijo Avstrijske razvojne agencije vzpostavljena aplikacija UPMIS (Utility Performance Monitoring and Information System) za zajem in analizo podatkov o vodnih virih. Aplikacija UPMIS je operativno orodje za sprotno zbiranje podatkov o funkcionalnosti, upravljanju in finančni situaciji podeželskih vodnih zajetij. Zbira tudi osnovne informacije o napravah in tehničnih lastnostih samega vodnega sistema. S tem omogoča zagotavljanje poročanja in spremljanje delovanja sistemov, informiranje odgovornih oseb o delovanju storitev, ocenjevanje investicijskih potreb za obstoječe vodne sisteme ter informiranje javnosti preko spletnega portala.

uganda 3

Ministrstvo za vode in okolje Republike Uganda je na podlagi podatkov, pridobljenih iz aplikacije UPMIS pripravilo načrt za izboljšanje vodnih sistemov in oskrbe s pitno vodo v ruralnih območjih. V zadnjih letih se tako stanje na področju nadzora nad kakovostjo pitne vode in vodnih sistemov v Republiki Ugandi izboljšuje, vendar so si lokalne oblasti prizadevale, da bi se aplikacija UPMIS nadgradila na način, da bi omogočala spremljanje podatkov o dostopu ugandskega prebivalstva do pitne vode. Obstoječa aplikacija UPMIS je namreč vsebovala le podatke o vodnih virih, ne  pa podatkov o številu prebivalcev ter kako le-ti dostopajo do pitne vode.

Uganda 4

V obdobju od 1. junija 2021 do 28. februarja 2022 je ESA (European Space Agency) preko slovenskega podjetja GeoCodis podprla nadgradnjo sistema in skupaj z Republiko Slovenijo sofinancirala projekt uporabe satelitskih posnetkov za določitev poseljenih območij v Republiki Ugandi. S pomočjo satelitskega zaznavanja, javno dostopnih optičnih satelitskih posnetkov in uporabo metod strojnega učenja, se je omogočila avtomatska določitev obsega in dinamike poseljenih območij ter različnih kategorij poseljenosti od leta 2015 naprej za celotno območje Republike Ugande. Hkrati je sistem sposoben vsak mesec izračunavati spremembe območij in gostote poseljenosti. Nadgradnja sistema UPMIS je med drugim s pomočjo interpretacije satelitskih posnetkov omogočila določitev velikosti naselij, njihovo širitev v zadnjem obdobju ter gostoto poselitve v ruralnih območjih Republike Ugande.

  • Projekt se je izvedel v dveh fazah. V 1. fazi se je vzpostavil sistem, ki je na podlagi satelitskih podatkov sposoben določiti meje ruralnih naselij in gostoto poselitve, nato pa samostojno vsak mesec izračunavati spremembe območij in gostote poseljenosti. Podatki o poseljenosti se tako združijo s podatki o vodnih virih (lokacija, kakovost, količina voda…) in vključujejo pomembne podatke o območjih poselitve, o številu ljudi, ki nimajo dostopa do pitne vode in o območjih, ki prioritetno potrebujejo izgradnjo ali razširitev vodovodnega sistema.  To omogoča realnejšo sliko o oskrbi z vodo v ruralnih območjih Ugande, lažje in bolj zanesljivo sledenje ciljem trajnostnega razvoja na področju oskrbe z vodo in sanitarne ureditve, Ministrstvo za vode in okolje v Republiki Ugandi pa posledično lahko nadgradi investicijske načrte za izboljšanje dostopa do pitne vode v državi.
  • V 2. fazi je bil obstoječi sistem nadgrajen z dodatnim modulom za digitalizacijo obstoječe vodovodne infrastrukture in modulom za uvoz GPS terenskih meritev. Dodan je bil modul poročanj, v katerih so bili združeni satelitsko pridobljeni podatki in podatki, ki jih mesečno vnašajo posamezni skrbniki vodovodnih sistemov. V projekt je bilo poleg integracije satelitskih podatkov in dodatnega razvoja analitične aplikacije vključeno tudi izobraževanje lokalnih strokovnjakov. 

20240719_132124a

Obisk ekipe GeoCodis v Ugandi, junij, 2024 

Prednostna geografska območja mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije so Zahodni Balkan, evropsko sosedstvo in podsaharska Afrika, s poudarkom na najmanj razvitih državah. V države znotraj teh geografskih območij je namenjena glavnina naše uradne razvojne pomoči.