Zmanjševanje vodnih izgub v Občini Kočani, Severna Makedonija

8. 8. 2024

Občina Kočani se sooča z znatnimi izgubami vode. Izgube v vodovodnem sistemu so kar 77-odstotne, kar je posledica dotrajanega in zastarelega vodovodnega omrežja, nezakonitih priključkov, dolžine vodovodnega omrežja, starih vodomerov in netočnih meritev. Lokalno komunalno podjetje je bilo sicer aktivno pri obnovi vodovodnega sistema, pred nekaj leti je bila kupljena nova oprema in vgrajen SCADA sistem za nadzor vodnih izgub, a želenih rezultatov niso dosegli zaradi nezadostne usposobljenosti zaposlenih za uporabo opreme. Oprema tudi ni zaznala nelegalnih priključkov, saj ni učinkovita pri nekovinskih materialih, ki sestavljajo nezakonite priključke. Vodovodni sistem je tudi velik porabnik električne energije, kar se je odražalo v vse višjih cenah stroškov električne energije.

Projekt v Občini Kočani sodi v prednostno vsebinsko področje slovenskega mednarodnega sodelovanja (boj proti podnebnim spremembam s poudarkom na trajnostnem gospodarjenju z naravnimi in energetskimi viri). Prednostna geografska območja mednarodnega razvojnega sodelovanja so sicer Zahodni Balkan, evropsko sosedstvo in podsaharska Afrika, s poudarkom na najmanj razvitih državah.

V sklopu projekta se tako v prvi fazi pripravljajo ukrepi za zmanjšanje izgub vode, kot so nakup potrebne opreme, nakup in vgraditev novih vodomerov, odkrivanje lokacij puščanj vode, odkrivanje nelegalnih priključkov in nenatančnih meritev ter popravila teh napak.

Kočani 5

Slika 1: Nameščeni so bili zapisovalniki za zaznavanje hrupa

V drugi fazi se izvaja gradnja dveh fotovoltaičnih elektrarn z močjo 120 kW in 440 kW, ki bosta proizvedli 809.500 kWh letno. V sklopu projekta je predvideno usposabljanje in šestmesečna podpora strokovnjakov za zaposlene pri uporabi opreme in odkrivanju izgub, promocija pomena učinkovite rabe virov pitne vode in obnovljivih virov energije ter svetovanja populaciji o varčevanju z vodo.

Kočani 5

Slika 2: Namestitev fotovoltaičnih elektrarn

Rezultati projekta:

  • izvedeni ukrepi za zmanjšanje izgub vode
  • nabavljena in zmontirana oprema
  • zgrajeni fotovoltaični elektrarni
  • izvedena usposabljanja in promocijski dogodki

Cilji projekta:

  • zmanjšanje vodnih izgub
  • proizvodnja električne energije iz obnovljivega vira energije
  • zmanjšanje ogljičnega odtisa
  • znižanje obratovalnih stroškov