Svetovni gospodarski forum (WEF) – globalna tveganja 2024

20. 5. 2024

Anketa o zaznavanju globalnih tveganj (GRPS) je ključna sestavina prizadevanj WEF za razumevanje in analiziranje globalnih tveganj. Ta anketa, ki se izvaja vsako leto, zbere mnenja širokega spektra vodilnih strokovnjakov iz različnih področij, univerz, poslovnega sveta, vlade in civilne družbe, da bi zagotovila celovit pogled na potencialne izzive in grožnje, ki bi lahko vplivali na svet. Časovni okvir za zbiranje odgovorov na GRPS 2023-2024 je bil od 4. septembra do 9. oktobra 2023.

Največ anketirancev, in sicer 66 %, je na prvo mesto dalo tveganje »ekstremnih vremenskih dogodkov«. Na drugem mestu so bile »dezinformacije in napačne informacije«, ki jih generira umetna inteligenca (53 %), sledilo je tveganje »socialne in politične polarizacije« (46 %), na četrtem mestu je bilo tveganje »visokih življenjskih stroškov« (42 %), na petem pa tveganje kibernetskih napadov (39 %).

V okviru kratkoročnih tveganj so na prvem mestu dezinformacije in napačne informacije, ki jih generira umetna inteligenca, na drugem pa ekstremni vremenski dogodki.

Med dolgoročnimi tveganji so največja okoljska tveganja, štiri najresnejša tveganja so: ekstremni vremenski dogodki, kritične spremembe zemeljskih sistemov, izguba biotske raznovrstnosti in zlom ekosistemov ter pomanjkanje naravnih virov. Onesnaževanje je tudi med prvimi desetimi najresnejšimi tveganji.

V zvezi s tem poročilo opozarja, da bi lahko bilo sodelovanja pri nujnih svetovnih vprašanjih vedno manj, pri čemer poudarja pomen usklajenega delovanja in sodelovanja pri reševanju podnebnih in naravnih izrednih razmer. WEF je zaskrbljen, da države niso na dobri poti, da izpolnijo svoje zaveze do leta 2030 v skladu s Kunming-Montrealskim globalnim okvirom biotske raznovrstnosti, Pariškim sporazumom in cilji Združenih Narodov za trajnostni razvoj.

Rezultati ankete so prikazani v spodnji tabeli:

kazalo

kazalo 3

Več informacij: darja.zlogar@cmsr.si