Svetovne makroekonomske napovedi

9. 5. 2024

Na svetovne makroekonomske napovedi najbolj vplivajo geopolitična tveganja. Glede na napovedi Economist Intelligence Unit (EIU) je neposredno tveganje svetovne recesije nizko in se zmanjšuje. To je predvsem posledica dobrega stanja ameriškega gospodarstva. Gospodarske razmere v Evropi in na Kitajskem niso tako močne, vendar oba trga rasteta. Svetovna gospodarska rast bo po napovedih EIU letos znašala 2,4 odstotka, kar je v razmerah visokih obrestnih mer dober izid. Gospodarska rast v prihodnjih štirih letih, ko naj bi znašala okoli 2,7 odstotka, pa ni tako obetavna, saj bodo trgovinske ovire, vplivi podnebnih sprememb in tehnološki napredek v razvitih gospodarstvih omejevali rast v hitro rastočih državah in državah v razvoju.

Kljub temu da je najhujša kriza visokih življenjskih stroškov mimo, se inflacija po napovedih ne bo vrnila na nizke ravni iz obdobja pred pandemijo. Strožji pogoji na trgih dela, preoblikovanje dobavnih verig in vpliv nepredvidljivih vremenskih razmer na kmetijstvo bodo povzročili pritiske na rast cen. Inflacija na razvitih trgih bo po napovedih v letu 2024 v povprečju znašala 2,5 odstotka, v prihodnjih petih letih pa letno povprečno 2,1 odstotka (kar je več kot v letu 2010, ko je znašala 1,5 odstotka).

Ukrepi gospodarske politike za spodbujanje rasti BDP so omejeni. Ker inflacija v ZDA letos še ostaja visoka, se bo zniževanje ameriških obrestnih mer začelo šele v tretjem četrtletju letošnjega leta. V Evropi se bodo obrestne mere znižale prej, vendar bo tako v EU kot v ZDA inflacija omejevala hitrejše nižanje obrestnih mer. Na fiskalni strani bodo visoki stroški zadolževanja in naraščajoči izdatki za obrambo spodbujali konsolidacijo javnih financ.

Zaradi močnega ameriškega gospodarstva in visokih obrestnih mer bo tudi ameriški dolar ostal močan, vsaj v letošnjem in prihodnjem letu. Ker resnih alternativ dolarju ni, bodo pobude za odpravo dolarizacije težko napredovale.

Več informacij: darja.zlogar@cmsr.si