UNEA-6, Nairobi, Kenija

28. 2. 2024

Direktor Centra se je v sklopu obiska Jomo Kenyatta Univerze  s partnerji SPACE-SI, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve RS, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije udeležil zasedanja skupščine UN za okolje. Šesto zasedanje Skupščine Združenih narodov za okolje (UNEA-6) je potekalo od 26. februarja do 1. marca 2024 na sedežu Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) v Nairobiju v Keniji.

V sklopu obiska so s partnerji predstavili slovenski projekt za multidisciplinarno upravljanje vodnih virov z naslovom Podpora upravljanju rečnih bazenov s pomočjo satelitske tehnologije in digitalnih modelov. S slovenskim znanjem in aktivnim sodelovanjem bo Republika Slovenija pomagala pri klimatskih spremembah doma kot tudi v tujini, nudila strokovno znanje, tehnično pomoč in sodelovanje z drugimi državami in mednarodnimi organizacijami za skupno soočanje s podnebnimi izzivi.

Nairobi UN

Na tej skupščini je bilo sprejetih 15 resolucij za pospešitev skupnega ukrepanja pri trojni planetarni krizi, ki vključuje podnebne spremembe, izgubo narave in biotske raznovrstnosti ter onesnaževanje in odpadke. Na zasedanju je bila poudarjena vloga multilateralizma pri naslavljanju omenjenih kritičnih okoljskih izzivov, podprtih z  znanostjo, politično odločenostjo in sodelovanjem z družbo.

Svetovne vlade, skupine civilne družbe, znanstvena skupnost in zasebni sektor so se združili, da bi oblikovali globalno okoljsko politiko. Kot vodilni svetovni organ odločanja o okolju si UNEA prizadeva obnoviti harmonijo med človeštvom in naravo ter na koncu izboljšati življenje ranljivega dela prebivalstva.

Več informacij:

https://www.unep.org/environmentassembly/unea6/